Reizen als een royal: kasteelhoppen in Slovenië

 Kasteel van Mokrice © ZPTM Brežice, photo: Simon Srečkovič

Kastelen spreken tot de verbeelding. En dat zelfs eeuwen nadat ze voor het eerst hun magische poorten openden. Want zodra je er binnenstapt, herinneren ze je aan de ridders, jonkvrouwen en landheren die er ooit door de gangen dwaalden. Hop jij tijdens je vakantie graag van het ene slot naar het andere? Dan moet je zeker naar Slovenië, daar bots je op zo’n 90 publieke forten en kastelen.

Kasteel van Ljubljana © James Relf Dyer

Die kastelen liggen verspreid over het ganse land. Wie ze aaneen rijgt, maakt dan ook een wondermooie, koninklijke roadtrip door het Sloveense landschap. Zo heeft de groene hoofdstad Ljubljana haar eigen kasteel. Het is genesteld op een metershoge heuvel waardoor het uitkijkt over de rest van de stad. Bij helder weer beklim je er zelfs een panoramatoren. Bovenaan bevind je je op 400 meter boven de zeespiegel. Zo kijk je tot in het verre zuiden, waar het rotsachtige Sloveense landschap talloze grotten herbergt. In die mysterieuze grotten bouwden ze 800 jaar geleden het duizelingwekkende kasteel van Predjama. Al is het middeleeuws kasteel van Celje minstens even indrukwekkend…  Alsof de ridders elk moment tevoorschijn kunnen komen.

Kastelentocht door Posavje

Verken je het oosten van Slovenië? Zet dan koers richting Posavje. Deze regio telt zeven imposante kastelen. Tijdens een begeleide dagtrip hop je van de ene naar de andere. Zo kuier je door de Engelse tuinen rondom het kasteel van Mokrice, volg je een chocoladeworkshop in het kasteel van Rajhenburg en ontmoet je gravin Mathilde in het kasteel van Sevnica. Een Engelstalige begeleider voert je in stijl van de ene stop naar de andere. En tijdens het royale diner degusteer je vier culinaire gangen, telkens met bijpassende wijn.

Lunchen of dineren als de adel

Niet alleen in Posavje schuif je als een edele aan tafel. Ook heel wat andere Sloveense kastelen huisvesten een gastronomisch restaurant. Daarvan prijken er zelfs enkele in de Michelin-gidsen en Gault&Millau. De chefs koken met verse, lokale ingrediënten en serveren traditionele gerechten die ze van een moderne, eclectische toets voorzien.

Culinair genieten in zo’n sprookjesachtige omgeving? Dat doe je bijvoorbeeld in Gostilna pri Lojzetu. Dit sterrenrestaurant voert je naar een statige manoir in Zemono. Het gebouw vleit zich tussen de glooiende wijngaarden, een fantastisch terroir waarmee chef Tomaž Kavčič erg creatief omspringt. In het kasteel van Ljubljana kies je zelfs tussen twee sterrenzaken: Gostilna na Gradu en Strelec Restaurant. Die laatste vond onderdak in de voormalige schutterstoren. Architect Boris Kobe gaf deze 16de-eeuwse ruimte een moderne make-over. Ook chef Igor Jagodic speelt met het verleden en het heden. Dat levert een hele reeks verrassende smaakcombinaties op.

 Kasteel van Strmol © Adrijan Pregelj

Eerder zin in een lichte maaltijd? Haal dan een gevulde picknickmand op in het kasteel van Strmol. Die steekt boordevol verrukkelijke streekproducten. Je krijgt natuurlijk ook een picknickdeken mee. Dat strek je uit in het weelderige kasteelpark.

Overnachten in een kasteel

Krijg je maar geen genoeg van de Sloveense kastelen? Boek dan een overnachting in een historisch landhuis of middeleeuws fort. Je ontdekt bijvoorbeeld dat het kasteel van Otočec nog altijd evenveel grandeur uitstraalt als tijdens de renaissance. Dat dankt het aan z’n ligging: pal in het midden van de blauwgroene Krka-rivier. Knap uitzicht? Check! En ook aan comfort moet je helemaal niet inboeten. De oogverblindende boetiekkamers werden met veel respect gerestaureerd. Daardoor zijn ze zowel charmant als luxueus.

Kasteelhotel van Gredič © Jošt Gantar

Sommige kasteelhotels pimpen je koninklijke vakantie met een geweldige activiteit. Zo kan je niet alleen blijven slapen op het kasteeldomein van Mokrice, je verkent er ook een uitgestrekt golfterrein en je laadt je batterijen nadien terug op in de nabijgelegen thermen van Ćateź. Het kasteelhotel van Gredič verwent je dan weer met een eigen wijnbar. 

Zin gekregen om de kastelen van Slovenië te ontdekken? Lonely Planet’s Slovenië gidst je door alles wat het land te bieden heeft, met aanbevelingen voor zowel populaire als minder bekende ervaringen. De Engelstalige Lonely Planet laat je kennismaken met de natuurlijke schoonheid van Slovenië, het blauwe water van het meer van Bled en het bruisende Ljubljana. De Capitool Reisgids Slovenië verdeelt Slovenië in vijf regio’s: Ljubljana, De Alpen, de Sloveense kust en de Karst, Noordoost-Slovenië en Zuidoost-Slovenië. Deze praktische gids toont je de parels van Slovenië waaronder het eilandje in het meer van Bled, het kleurrijke carnaval van Ptuj, wandelingen naar de hoge pieken en groene valleien van het land en de ondergrondse wereld van de Karst. De Marco Polo reisgids voor Slovenië heeft een handig pocket formaat en staat boordevol informatie. De gids heeft een uitneembare kaart en 16 bladzijden met plattegronden. Met ‘insider tips’ om het échte Slovenië te ontdekken, de TOP 15 van bezienswaardigheden in één oogopslag, up-to-date informatie in overzichtelijke hoofdstukken: sightseeing, eten & drinken, winkelen, uitgaan, verblijf, routes & tochten, voor kinderen, feesten, festivals & evenementen, internet tips, praktische info van a tot z, een taalgidsje, plattegronden en straatnamenregister.

Lees ook: Nieuwe Simpelweg reisgidsen brengen je naar de leukste plekjes ter wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *